Hedde gij ôk blauw-wit bloed?

Samen met FC Den Bosch roept Sanquin jou op om bloeddonor te worden. Want jouw blauw-witte FC Den Bosch bloed kan levens redden! Levens van bijvoorbeeld mensen met kanker, slachtoffers van een verkeersongeluk of moeders en baby's na een zware bevalling. 1 op de 4 mensen in Nederland heeft ooit bloed nodig.

Meld je aan als donor en red levens

FC Den Bosch helpt bij onze belangrijke zoektocht naar honderden nieuwe donors in de hele regio. Laat je Bossche hart spreken en je blauw-witte bloed stromen!

Met slechts een uurtje van je tijd per donatie, maak jij een enorme impact op het leven van duizenden patiënten. Patiënten zoals de (destijds) 10-jarige Jans, woonachtig op 5 minuten van Stadion De Vliert, die mede dankzij vele bloedtransfusies behandeld kon worden tegen acute leukemie. 

Extra leuk: als dank voor je aanmelding kan je leuke extra's verwachten van FC Den Bosch.

"Niet lullen, maar prikken"

Aanvoerder en Bosschenaar Danny Verbeek: “Ik had geen idee dat één op de vier mensen ooit in hun leven bloed of plasma nodig heeft om te overleven of te herstellen! Gezonde mensen kunnen gemakkelijk iets van hun bloed missen. Patiënten missen het als je het niet doet. Als je bedenkt dat je met één donatie maar liefst drie levens kunt redden, dan heb ik maar één boodschap: niet lullen, maar prikken!”

Goed om te weten:

  • Mannen mogen tot vijf keer per jaar bloed doneren. Vrouwen maximaal drie keer.
  • Als bloeddonor krijg je voor elke donatie een korte medische keuring. Zo krijg je regelmatig inzicht in je eigen gezondheid en help je als donor niet alleen anderen, maar zorg je ook goed voor jezelf!
  • Bloed afnemen zelf duurt 10 minuten. Tijdens je afspraak wordt dus ook eerst een medische keuring gedaan. Na afloop eet en drink je iets in het donorcafé. Binnen een uurtje sta je weer buiten.
  • Je ontvangt een oproep als je bloed nodig is. Hoe vaak je wordt opgeroepen, hangt af van je bloedgroep en de vraag vanuit ziekenhuizen.

 

"In Den Bosch kijken we naar elkaar om."

Algemeen directeur FC Den Bosch Tommie van Alphen

4 goede redenen om bloeddonor te worden:

  • Levens redden: Één op de vier mensen heeft ooit bloed nodig om te overleven, te herstellen of ziekte te voorkomen. Als bloeddonor heb je een grote impact op het leven van bijvoorbeeld mensen met kanker, slachtoffers van verkeersongelukken en vrouwen én baby’s na een zware bevalling;
  • Persoonlijke voldoening: Bloed of plasma doneren betekent iets goeds doen voor en ander. De wetenschap dat je een positieve impact hebt op het leven van anderen, kan erg bevredigend zijn;
  • Gezondheidscontrole: Als donor krijg je met elke donatie een korte medische keuring. Het is mooi meegenomen dat je als donor regelmatig inzicht krijgt in je eigen gezondheid;
  • Bloedvoorraad op peil houden: In geval van rampen en noodsituaties is er vaak een acute behoefte aan bloed. Door regelmatig bloed te doneren, draag je bij aan de voorraad bloed die beschikbaar is om snel te reageren op noodsituaties en zorg te bieden aan mensen in nood.

 

Jans (10) genas mede dankzij bloedtransfusies van leukemie

Jans (destijds 10 jaar) had acute leukemie. Ze woont op 5 min. van Stadion de Vliert. Vader Herbert: "Door de leukemie én door chemotherapie had Jans nauwelijks gezonde bloedcellen. Bloedtransfusies waren essentieel. Heel bijzonder, er zijn weinig andere manieren om zó veel voor iemand anders te betekenen"

Renate overleefde scooter-ongeluk dankzij donorbloed

Renate Hermans (44) kreeg in 2017 een heftig scooterongeluk: "Na een aanrijding met een auto die mij geen voorrang verleende, kwam ik erg ongelukkig terecht. Met o.a. een schedelbasisfractuur en gescheurde milt kwam ik op de spoedeisende hulp. Het is enkel dankzij sterk optreden van de arts en liters donorbloed dat ik het ongeluk overleefd heb en mijn zoontje kan zien opgroeien. Daar ben ik bloeddonors enorm dankbaar voor."

Frans leeft nog dankzij 4 liter donorbloed

FC Den Bosch supporter Frans Moors (68): "Een tijd geleden voelde ik me ineens enorm slap en zag ik wit. Op doktersadvies slikte ik aspirine, maar het werd steeds erger. Uiteindelijk moest ik met spoed naar het ziekenhuis: ik bleek een maagbloeding te hebben. Enkel dankzij de 4 liter donorbloed die ik toen kreeg, kan ik dit navertellen. Zonder bloeddonors was ik er niet meer geweest, zo simpel is het."

Tip een vriend!

Ook als je zelf geen donor (meer) kunt zijn kan je helpen: misschien ken je mensen in je omgeving die dit graag zou willen? Vertel ze vooral over onze oproep en vraag of ze zich via deze pagina willen aanmelden! Kleine moeite, maar van groot belang!

  • App een vriend (verstuur een bericht via whats'app, je kan dit bericht voor versturen zelf aanpassen)
  • Deel deze pagina via whats'app, social media of e-mail

Doneer jouw bloed in 3 stappen

Red levens in 3 stappen:

1. Online aanmelden: Meld je online aan in 5 minuten en maak een afspraak bij jou in de buurt.

2. Medische check: Bij de eerste afspraak onderzoeken we in een uur je Hb-waarde en bloeddruk. Ook nemen we bloed af om te testen op infectieziekten en om je bloedgroep te bepalen. Je doneert nog niet.

3. Eerste oproep: Als uit de test blijkt dat je bloed kunt geven, ben je officieel donor. Zodra je bloed nodig is, ontvang je een oproep voor je eerste donatie.

Sanquin in samenwerking met: